Wat is een Pdf-formaat en hoe maak je dit.

Om ervoor te zorgen dat het ontwerp dat je thuis hebt gemaakt op exact diezelfde manier wordt afgedrukt, kan je het bestand best omzetten naar een pdf-formaat. Dit bestandsformaat werd ontwikkeld door Adobe, een grafisch bedrijf dat hoofdzakelijk software levert voor grafische vormgevers en drukkerijen.

Een bestand in pdf-formaat zorgt ervoor dat je geen last meer hebt van foto’s en tekst die plots op een andere plaats staan, lettertypes die veranderen, enzovoort. Bovendien wordt de bestandsgrootte aangepast en wordt overtollige informatie verwijderd zodat je niet met nodeloos grote bestanden rondzeult.

Het programma om bestanden in pdf-formaat te bekijken is gratis en kan je vinden op de website van Adobe.

Pdf via Office 2007

Klik op de office-knop (de grote ronde knop linksboven)
Selecteer ‘opslaan als’
Selecteer ‘pdf’
Geef het bestand een naam en kies de locatie.

Pdf via een website

Er bestaan verschillende website die je toestaan een document naar de website te verzenden dat dan door hen in een pdf-bestand wordt omgezet.
Deze optie is het best voor documenten die zijn gemaakt in Office 2003 of ouder, wanneer je geen extra programma’s wil installeren.

Op volgende, Engelstalige websites, kan je terecht om pdf-documenten aan te maken.
PrimoPDF
freepdfconvert

TIP: Laat de bestanden altijd eerst bij jezelf toekomen en kijk ze na voor je ze naar CZ-printing doorstuurt. Deze websites zijn niet zo nauwkeurig als een echte pdf-printer en laten af en toe als eens een steekje vallen.
Pdf via een pdf-printer

Nog een andere manier om bestanden in pdf-formaat om te zetten is door gebruik te maken van een ‘pdf-printer’. Dit is een programma dat je installeert op je computer en dat een printer nabootst. Je zal het programma dan zien verschijnen in je lijstje met printers zodra je in een programma voor ‘afdrukken’ kiest.

Als je voor deze manier van werken kiest ben je veel minder afhankelijk van een snelle internetverbinding en moet je jezelf niet beperken tot bepaalde softwarepaketten.

Opgelet: Hoewel we op deze pagina verwijzen naar een filmpje met een handleiding is CZ-Printing in geen enkel geval aansprakelijk bij computerproblemen. Wij zijn ook niet de geschikte mensen om je bij te staan tijdens de installatie. Als je je niet goed voelt bij deze aanpassingen aan je computer, laat je dan bijstaan door iemand die je vertrouwt.

Om je te tonen hoe het moet verwijzen we naar een filmpje dat we zelf op youtube gevonden hebben. Wie het niet erg vindt om in het Engels te werken zal nog veel meer filmpjes kunnen vinden.

Deze handleiding bestaat uit een drietal filmpjes die automatisch starten.